Navigeren: klik linksboven voor MENU of scroll naar beneden

MEEST GESTELDE VRAGEN

In de praktijk van Mondig! implantologie & tandheelkunde keren een aantal vragen van patiënten veelvuldig terug.

De antwoorden zetten we hieronder graag even op een rij.

 

1. Wat zijn de voordelen van implantaten?

Implantaten zitten vast in de kaak; dat maakt een vastzittende constructie mogelijk.

• Een kunstgebit klikt vast, wat maakt dat patiënten zich zeker voelen.

• U hebt geen last van drukplekken.

• Een vaste prothese voelt eigen aan.

• De kaak slinkt niet meer.

• U kunt zonder problemen kauwen en spreken.

• De eigen tanden en kiezen hoeven niet afgeslepen te worden om een kroon of brug te plaatsen.

Implantaten zijn sterk en ongevoelig voor tandbederf.

• Bij implantaten in de bovenkaak blijft het gehemelte vrij. Dat komt de smaak en het mondgevoel ten goede.

 

2. Doet de behandeling pijn? 

Nee, want u wordt plaatselijk verdoofd. De behandeling is daardoor pijnvrij. Napijn kan voorkomen, maar om dat te voorkomen schrijven we ook pijnstillers voor.

 

3. Ik ben bang voor de behandeling, is dat terecht?

U hoeft niet bang te zijn voor de behandeling, want alle behandelingen vinden onder plaatselijke anesthesie plaats. Voordat we de behandeling starten, verdoven we eventueel ook het slijmvlies zodat u het prikje niet voelt. We nemen echt de tijd voor u. Is het u te veel, dan kunt u dat aangeven en stoppen we even.

 

4. Er kan zoveel misgaan, dat maakt me bang.

Er gaat zelden iets mis, ook al heeft u misschien wel eens iets anders gehoord. Maar liefst 95% (bij implantaten in de bovenkaak) en 98% (bij implantaten in de onderkaak) van de behandelingen verloopt probleemloos.

 

5. Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Houd rekening met zwelling en verkleuring van het gelaat en uitzonderlijk ook de hals. Een eventuele zwelling neemt na drie tot vier dagen vanzelf af.

 

6. Hoe kan ik zwelling voorkomen?

U gaat eventuele zwelling tegen met een ijszakje/coldpack. Houd deze na thuiskomst gedurende een half uur tegen de wang. Herhaal dit vijf maal per dag met tussenpauzes van elk een half uur.

 

7. Wat mag ik voor en na de behandeling NIET doen?

Alcoholgebruik en roken beïnvloeden de wondgenezing negatief. We raden u sterk af dit in de weken rondom het plaatsen van de implantaten te doen.

 

8. Moet ik zorgen voor vervoer of kan ik na de behandeling zelf rijden?

Ook al voelt u zich na de behandeling nog helemaal prima, wij raden u toch altijd aan om voor vervoer te zorgen. Dat is wel zo comfortabel en zeker zo veilig. Hebt u voor de behandeling een rustgevend medicijn gebruikt, dan mag u absoluut niet zelf rijden.

 

9. Krijg ik garantie op een implantaat?

De kans op succes is bij het plaatsen van implantaten uitzonderlijk hoog. In de bovenkaak groeit 95% van de implantaten probleemloos vast, in de onderkaak is dat zelfs 98%.

Treden er toch problemen op, dan gebeurt dat meestal in de vastgroeifase. Er zijn een aantal factoren die het vastgroeien van een implantaat negatief kunnen beïnvloeden. Een aantal van deze factoren (bijvoorbeeld: slechte mondhygiëne, roken en drinken) hebt u zelf onder controle, een aantal ook niet.

Voor de volgende factoren kunnen wij geen verantwoording dragen:

• slechte mondhygiëne,

• tandenknarsen,

• slecht ingestelde suikerziekte,

• een bestraalde kaak,

• medicijngebruik, en

• een droge mond.

Dat we geen verantwoording kunnen dragen voor zaken waar we geen invloed op hebben, wil natuurlijk niet zeggen dat we niets doen. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan doen we er bij Mondig! echt alles aan om tot een efficiënte en bevredigende oplossing te komen.

 

10. Stel dat een implantaat niet vastgroeit, kan er dan een nieuwe geplaatst worden?

Na genezing van het bot kan er opnieuw geïmplanteerd worden.

 

11. Vanaf welke leeftijd kunnen er implantaten geplaatst worden?

We kunnen implantaten plaatsen zodra de kaken volgroeid zijn. Dat is bij vrouwen vanaf 18-jarige leeftijd en bij mannen vanaf 19-jarige leeftijd. En zolang de gezondheid het toelaat, bent u nooit te oud om te implanteren.

 

12. Implantaten zijn duur, ik kan dat niet betalen.

 Een klikgebit wordt meestal voor het grootste deel volledig vergoed. U hebt natuurlijk nog wel te maken met het eigen risico van de ziektekostenverzekeraar en met een wettelijke eigen bijdrage voor een gebitsprothese. Daarom stellen wij vooraf  een duidelijk behandelplan op, waarmee u bij de zorgverzekeraar kunt informeren wat u wel en niet vergoed zult krijgen. Komt een behandeling voor vergoeding in aanmerking, dan vragen wij de machtiging voor u aan. Ook informeren wij u over de kosten die voor eigen rekening komen.

 

13. Ik heb last van parodontitis, is dat een probleem?

Bloedingen en ontstekingen van het tandvlees rond de tanden en kiezen kunnen een toekomstig implantaat in gevaar brengen. Er kunnen ontstekingen ontstaan die – blijven ze onbehandeld – zelfs tot botverlies kunnen leiden. Alvorens we een implantaat kunnen plaatsen, zal daarom eerst de parodontitis behandeld worden.

 

14. Hoeveel kaakbot moet je hebben om implantaten te kunnen plaatsen?

Een implantaat moet een minimale lengte en breedte hebben om zijn functie te kunnen vervullen. Daarvoor moet de kaak voldoende dik en hoog zijn. Soms is er te weinig kaakbot aanwezig om het implantaat te plaatsen. Oorzaak is vaak een getrokken tand of kies. Als er een tand of kies wordt getrokken, wordt ook de wortel verwijderd. De kaak zal daardoor slinken.

 

15. Ik heb onvoldoende kaakbot, wat nu?

De meeste problemen met het kaakbot kunnen we gelukkig met een botherstelbehandeling oplossen. Daar waar de kaak te smal of niet hoog genoeg is, brengen we botregeneratiemateriaal aan. Zo kunnen we het gewenste implantaat alsnog plaatsen. In de meeste gevallen wordt gewerkt met kunstbot.

 

16. Mag ik blijven roken?

Roken heeft een negatieve invloed op de doorbloeding van het tandvlees. Het kan dat de wond hierdoor trager geneest en dat kan weer een verhoogde kans geven op infectie en/of het verlies van implantaten. Om deze reden is het verstandig om met roken te stoppen of in ieder geval de eerste dagen na de ingreep niet te roken.

AFSPRAAK EN/OF MEER INFORMATIE

Een prachtig en natuurlijk eindresultaat, dat is waar alle Mondig! specialisten zich graag volledig voor inzetten. Wij bieden u graag een vakkundige oplossing die natuurlijk aanvoelt en niet van echt te onderscheiden is. Neemt u even contact met ons op om uw tandheelkundig probleem te bespreken? Een afspraak maken kan uiteraard ook.

Bel vrijblijvend 040 - 3033 773 of mail info@mondig.nl voor een vakkundige oplossing.